За нас

logo

В квартал на София живее едно съхранило и надградило традициите, работещо в съвременните условия читалище – „Светлина1940“.

Народно читалище „Светлина 1940“ е основано на 24 март 1940 г. от родолюбиви жители на кв.“Стрелбище“. Първоначално към него се създават библиотека и танцов състав. Следват театрална и вокална група. През 1955 г. се откриват и първите езикови курсове, започва своята дейност и детската музикална школа.

През последните  години, поставяйки си амбициозни цели, Настоятелството на читалището разшири чувствително обхвата на читалищните дейности. През 1998 г. в читалището има общо 5 школи и формации. Днес те са вече седемнадесет.

Амбицията на читалище „Светлина“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социо-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания. Така използвайки старите традиции и съобразявайки се с новите обстоятелства да бъде надградено старото и да се съгради по-доброто ново.

Многобройни и разнообразни са националните и международни награди, дипломи и грамоти присъдени на представители на читалищните школи и формации за любителско художествено творчество. Сред тях се открояват престижните награди, присъдени на: Юношески ансамбъл „Светлина“; Детски ансамбъл „Светулка“; Детска вокална група „Светулковци“; Театър „Смях без сълзи“; Школа по изобразително изкуство; Спортен клуб „Санзеро“ и т.н.

Животът в седемнадесетте школи и формации за любителско творчество е дело на екип от 30 служители, преподаватели, художествени ръководители и треньори. Всички те вярват в градивната сила на своя труд и са отдадени на работата си.

Над 300 са децата, които се обучават в читалището. Част от тях се въвеждат в прекрасния свят на музиката. Други имат възможността да се докоснат до „мистерията“ от звуци, багри и ритми на българския фолклор, да надникнат в чудния свят на класическия балет, да почувстват импулса на съвременния танц. Или пък успяват да усетят „магията“ на театралната сцена, да формират добродетели чрез спорта и да ги направят част от себе си.

Наред с традиционните си дейности, читалището предлага и нови съвременни услуги:
Една от най-богатите и добре оборудвани читалищни библиотеки в София. Над 35 хиляди книги от библиотечния фонд са публикувани онлайн чрез електронния каталог на библиотеката. Така, тя става достъпна за цялата Интернет аудитория.
Интернет читалня – Библиотеката разполага и с интернет читалня. Разположена на площ от 35 кв. м., в нея има обособени пет работни места. Основната и функция е да предостави възможност за четене на периодични издания в електронен вариант. В читалнята се предлагат и следните услуги – ползване на интернет и MS Office, отпечатване и сканиране на документи, запис на CD.
Английска забавачка – Детската полудневна градина е с доказан авторитет в района. В грижовна, спокойна и сигурна среда децата се обучават и учат да изразяват своите чувства, да бъдат отговорни, да взимат решения и постепенно стават независими.

Заповядайте в нашите детски занимални, учебни кабинети и репетиционни зали! Знайте, че сте добре дошли! Поканени сте да се изразите чрез разговори и творчество. При нас не се пристъпва като в музей – тихо и с притеснение, а като у дома – с жизнерадост и понякога… малко детски шум.

Карта на читалището

За контакти:
София 1408
ж.к. „Стрелбище“
ул. „Тулча“ 20
тел.: 02/ 858-20-63, е-mail: svetlina1940@mail.bg
Свържете се с нас

12 КОМЕНТАРА

  • Здравейте,
   Можете да се свържете с организационния секретар на читалището на тел.: 02/ 858-20-63

 1. привет,
  и аз проявявам интерес към предложения за дейности за хора в напреднала възраст пенсионери\ – дотук сме вече двама души, които си търсим хоби. положително ще има и други!
  очакваме предложения!
  успех!

 2. Здравейте,

  Искам да запитам организирате ли някакви мероприатия, дейности по интереси или курсове за хора в напреднала възраст (пенсионери). Ще се радваме, ако има някакви подобни дейности или празненства. Благодаря предварително!

 3. Искам да изкажа крайното си възмущение от служител в читалището. Днес – 16.06.2013 – аз и детето ми бяхме в градинката пред читалището. Синът ми е на 3 години и половина. Изненадващо за мен се качи на стената която е между градинката с посадени цветя(която е о оградена) и стълбите – непосредствено пред входа на читалището. През цялото време се притеснявах да не падне, но не спрях да му повтарям да не настъпва цветенцата, насадени там. Докато детето предпазливо се приближаваше към менот читалището изскочи възрастна госпожа с къса коса и се разкрещя така арогантно, че и детето и аз се стреснахме. Каза следното7 „веднага махнете детето от там за да не дойда аз да го махна“. Разбира се аз също реагирах остро след това изказване, като я предупредих да внимава какво говори и че е по-важно за мен детето да не падне. Държа се грубо, не се представи, агресията й беше насочена и към детето ми и заяви, че и то е невъзпитано като мен. Искам да Ви звсички местни в квартала. Първото ми работно място е в това читалище – любимо на всички нас-местните в квартала. Аз съм се научила на чета в това читалище.80 години семейството ни плаща данъци в тази община и Ви уверявам, че няма да позволя подобно поведение. Моля да вземете незабавни мерки, защото ако още едни път ми се случи подобно нещо ще се обърна към съответните компетентни контролни органи и институции.

 4. Как се плаща – на месец или на тренировка и колко и възможно ли е записване по всяко време? Има ли ограничения във възрастта /с оглед на формираните вече групи/?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име