70 години фолклорен ансамбъл “Светлина”

svetlina

На 12 декември 2010 г. сцената на театър “София” стана домакин на едно прекрасно събитие – честването на 70 години от основаването на Фолклорен ансамбъл “Светлина”! Трудът на неуморните хореографи, старанието на поколения танцьори, музиката и песните, богатството от костюми, настроение и красота, просъществували през годините достигнаха до публиката в празничен, пъстър хоровод.  В спектакъла взеха участие Детски танцов ансамбъл “Светлина”, Група за народни хора “Светлина” и Фолклорен танцов ансамбъл “Светлина”.

История

Фолклорен ансамбъл “Светлина” е създаден през 1940 г. Ентусиазиран родолюбец и радетел на българското събира група кварталци, които с желание и упоритост разучават българските хора и ръченици. Това е Иван Андреев – първият ръководител и създател на ансамбъл “Светлина”, а кварталът е “Стрелбище” – уютно място в полите на Витоша. Първоначално в частна къща, предоставена за ползване от друг поддръжник на българското, младите танцьори добиват своите танцови умения в коридори и тесни помещения, за да може години по-късно след построяването на салона за физическа подготовка на 126-то училище, други млади и вдъхновени танцьори да направят своите първи стъпки по безкрайните пътеки на народното танцово изкуство.

През 1951 г. наследникът на Иван Андреев и негов брат – Захари Андреев поема не леката задача да съхрани и да развие още по-мащабно зародилата се танцова самодейност. Като стар и уважаван кварталец той успява да събуди интереса, както на по-младите, така и на децата, и да превърне залата за репетиции в място на приятелска среща и поле на танцово усъвършенстване.  След построяването на сградата на читалище “Светлина”, със своята просторна и светла зала, то се превръща в топъл дом за поколения млади хора, живеещи в и извън квартал “Стрелбище”. Под вещото ръководство на Захари Андреев – главен художествен ръководител и Димитрина Андреева – хореограф на ансамбъла, танцьорите израстват и се усъвършенстват, добиват все повече увереност и самочувствие, изграждат собствен облик и запалват своя звезда в звездното небе на София. Фолклорен ансамбъл “Светлина” си завоюва име и се нарежда сред най-добрите ансамбли на нашата столица.

Годините се нижат неусетно, неусетно се сменят поколения, а залата си остава все същата – приветлива, топла и гостоприемна.

През 2000 г. ръководството на ансамбъла поема Георги Фичеров. С вече утвърдено име и традиции ансамбъл “Светлина” все така радушно приема нови танцьори и с лекота ги увлича към дълбините на фолклора. Пъстрата мозайка от стъпки и движения, богатата палитра от костюми, насечено бързите и напевно бавните мелодии на народната музика не оставят репетиционната зала да опустее дори за миг.

От 2002 г. и до днес главен художествен ръководител на ансамбъла е Георги Панков.  С непресъхващо желание, жизненост и енергия  младите танцьори продължават да прекрачват прага на родното читалище и задълбочено да усвояват българските народни традиции и обичаи.  Наред с това в тях се възпитава чувството за почит и уважение към своите корени и минало, чувството за принадлежност към общност и колектив, чувството за отговорност и дисциплинираност, чувството на благородно отношение и разбиране към другия – качества, които превръщат човека в истински човек. Под звуците на хубавата народна музика се раждат фигури и движения, на които краката не могат да устоят и поривът не може да спре. В истински приятна атмосфера се създава вкусът към красотата, вкусът към хармонията и естетическата наслада, а всички те заедно внасят в нашето и във вашето ежедневие спокойствие, уют и удовлетворение.

Единствени и неповторими са българските народни танци. Веднъж заиграни, те никога не стихват. На младите в краката, на по-възрастните в сърцата, те са сладка и опияняваща част от нас, погълната без рецепта и неизлечимо срастнала с нашата собствена идентичност!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име