Гайдарски състав „Петко войвода“

gaidari1Гайдарски състав „Петко войвода“ и поотделно неговите гайдари участват в редица концерти и печелят призови места на събори на народното творчество, надсвирвания и други обществени мероприятия. Съставът предлага богата фолклорна програма за Вашия семеен празник (сватба, рожден ден, имен ден и др.), фирмено тържество и други поводи. Осигурете си едно незабравимо преживяване с магията на Родопа планина. Участниците също така изпълняват песни и танци под съпровод на изворна музика, облечени в автентични носии.

gaidariИстория и цел

Гайдарски състав „Петко войвода“ е създанен на 4 декември 2013 година. Основната му цел е опазване, разпространение и популяризиране на родопското народно творчество и традиции, представени чрез характерната за Родопа планина каба гайда и съпътстващите я самобитност и култура. Съставът е насочен изцяло към изворния фолклор. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици.

Името

Патронът на гайдарския състав не е избран случайно. Петко Киряков, или по-известен като Капитан Петко войвода, е символ на българския дух, сила и борбеност. Борец за човешките правдини, доказал се със своите дела, които са от особено значение за българите от Беломорска Тракия и Родопите, той остава в паметта на народа. Песните, в които се пее за Петко войвода, са направили безсмъртен този истински българин. Ето защо името на състава е един израз на почит от признателните синове на България. Име, което е всявало страх и уважение у бейове, султани и душмани само при произнасянето му!

Репетиции и уроци

Всеки, който свири на каба гайда или желае да се научи, е добре дошъл. За начинаещи се преподават индивидуални уроци с продължение 1 час всяка седмица. След като бъдещият гайдар се чувства готов, той може да идва и да свири на репетициите заедно с всички гайдари.

 

За контакт:

www.gaidari.com

Телефон за връзка:
089 512 5211
Иван Балабанов

Е-поща:
info@gaidari.com

Репетиции:
Всеки вторник от 19:30 часа

Преподаватели:
Иван Балабанов
Христо Павлов

Репетициите се провеждат в Народно читалище „Светлина“ – 1940 г.

Адрес:
гр. София, ж. к. „Стрелбище“, ул. „Тулча“, № 20

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля напишете коментар!
Име